Opfok/Socialisatie

Opfok bij veulens

Opfok doe je bij jonge paarden die nog te jong zijn om te werken. Hij leert hoe het is om met andere paarden om te gaan. Ook leert die van andere paarden hoe hij zich hoort te gedragen. Bij de opfok mag hij ook lekker baldadig zijn zonder dat andere paarden er last van kunnen hebben. Doordat het jonge paard in de opfok bijna geen contact heeft met mensen kan het paard zich in rust goed ontwikkelen. Niet alleen geestelijk maar ook zijn spieren en pezen worden goed ontwikkeld. 

 

Werkwijze

Bij elk opfok bedrijf is dit anders. Bij de ene gaan ze op een grote wei en bij de andere gaan ze naar een groot natuurgebied. Het is vaak niet toegestaan om bij de veulens of jaarlingen op het land te komen. Soms hebben de eigenaren nog wel contact met de paarden. In de winter gaan ze vaak naar een loopstal of een ander groepshuisvesting. De paarden hebben natuurlijk soms wel contact met mensen voor de hoefsmid en de dierenarts. Eerst wordt het veulen met een ander leeftijdsgenootje van hetzelfde geslacht in een stal geplaatst, dan hoeft het veulen niet alleen in een nieuwe groep te komen maar doet die dat met een maatje.

 

Tijdstip opfok

Je kan het beste gelijk na het spenen je veulen in de opfok doen. Het is het fijnst voor het veulen om een opfok te vinden waar het veulen met leeftijdsgenootjes in de wei kan.

 

 

Socialisatie

Natuurlijke ontwikkelingsfase

Het paard is een prooidier dus als hij geboren wordt krijgt die al het instinct dat hij moet vluchten. Dus als er een veulen geboren wordt kan je hem al snel blootstellen met een mens zodat het veulen snapt dat dit niet eng is. Het veulen samen met de merrie in de wei zetten (indien dit nog niet van toespassing is) is ook verstandig want dan went het veulen ook gelijk aan buitenlucht en bijvoorbeeld verkeer dat voorbij komt. Probeer niks te ontwijken omdat je denkt dat het veulen dit misschien eng vindt, als het paard nog jong is kan je hem er makkelijk overheen helpen. Als een veulen echt ergens niet langs wilt kunt u ook eerst met de merrie er langs gaan dan volgt het veulen vanzelf. Als het veulen bij de moeder weg is kan je ook bepaalde oefeningen gaan doen. Bijvoorbeeld in de bak materialen hangen en zeilen op de grond leggen en samen er  doorheen of overheen lopen. Ga vooral veel doen met je paard omdat die aan alles is gewend.

Maak jouw eigen website met JouwWeb