Dracht
Dracht
In het begin van de dracht heeft de merrie als alles goed verloopt weinig last van de dracht. na ongeveer 3 maanden zie je dat de buik van de merrie groeit. Bij merries die voor de eerste keer drachtig zijn (maidens) zie je dit meestal pas later. Rond de 9de maand gaan de uiers veranderen en veranderd het gedrag ook vaak.
De uier
Na de buik is de uier het eerste wat gaat veranderen. De uier gaat langzaam vol lopen, eerst het reservoir en als laatste ook de spenen, de meeste mensen gaan aan het einde van de dracht harsen. Aan de uier komt een klein vettig druppeltje dat we wax of hars noemen, naarmate de dracht datum dichterbij komt komen deze druppels steeds vaker als je ze wegveegt en worden ze ook steeds witter. Meestal komen er ook kringen om de uiers. De laatste stap van de uier is met de bevalling, de uier word kegelvormig en de hars maakt plaats voor de witte biest en melk voor het veulen. De bevalling zal nu niet lang meer op zich laten wachten, meestal binnen 48 uur. Echter lang niet alle merries maken deze laatste stap voordat de bevalling inzet.
De kling en de banden
De kling en banden van de merrie veranderen ook. Je ziet het minder dan bij de uiers maar het is wel zichtbaar.
Als de merrie zijn staart opzij schuift is de kling hard en gespierd, naarmate de bevalling dichterbij komt worden deze steeds soepeler. Bij de meeste merries gaat de vulva ook een beetje openstaan.
Van de merrie staan de banden mooi en strak en zijn de billen mooi rond. Als de bevalling dichterbij komt worden de billen puntig en worden de banden bij de staartwortel een beetje slap. Als de banden voelen als pudding is de merrie klaar voor de bevalling.
dracht bevestigen
De dracht bij een paard kan je bevestigen door op te voelen dat is dat een dierenarts gaat voelen aan de buik of er een veulen inzit. Dit kan ook wel is fout gaan dat de dierenarts iets over het hoofd ziet dus is een echo zekerder om te kijken of je merrie drachtig is. Met een echo kan de dierenarts in de baardmoeder van de merrie kijken en kan hij zien of de merrie drachtig is.
aanpassingen
Er bestaat speciaal voer voor de merrie. hier zitten meer voedingstoffen in. Zo krijgt de merrie genoeg voedingstoffen binnen voor haar en het veulen. Een drachtige merrie kan sneller ziek worden of een virus oplopen dan andere paarden. Verplaats haar dus niet in andere stallen. Doe dit ook om stress te voorkomen. Je kan je merrie wel buiten zetten maar zorg dat ze niet teveel stress krijgt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb