Geboorteproces
De voorbereiding van de bevalling
Dit is allemaal nodig als voorbereiding voor de bevalling. Dit alles moet aanwezig zijn vóór de bevalling
- iets om de navel te reinigen (bijvoorbeeld jodium tinctuur 5%, betadine oplossing of chloorhexidine)
- goede zeep om uw handen schoon te maken
- emmers met warm water
- handdoeken
- glijmiddel
- staartbandage
- een opgeladen mobiel om eventueel de dierenarts te bellen.
Geboorte melder
Er zijn verschillende geboorte melders die je kan gebruiken om bij de bevalling aanwezig te kunnen zijn.
camera bewaking
Een camera is eigenlijk niet echt een geboorte melder omdat er geen alarm afgaat als de bevalling op komst is. Toch kan je het met een camera ook goed in de gaten houden. Je hoeft zo ook niet de merrie te storen en kan vanaf een afstand toekijken.
Birth alarm
Dit is waarschijnlijk wel de bekendste geboortemelder. Dit bestaat uit een zendertje die je aan de anti rolband van de merrie kan vastmaken. Je hebt zelf een kastje waar het alarm op afgaat. Het alarm gaat af als de merrie op haar zei gaat liggen. Dat doet ze als er weeën komen en weeën bij een merrie duren 7 seconden dus na 7,6 seconden gaat het alarmpje af. Er zijn heel veel andere geboorte melders maar werken in principe hetzelfde als birth alarm.
De bevalling
De contractie fase
De baarmoeder begint samen te trekken. Dit zorgt ervoor dat de veulen op zijn rug ligt tijdens de bevalling. Het veulen gaat tegen de baarmoederhals aan liggen en daardoor gaat deze ontsluiten. Dat dit gebeurt kan je zien omdat de merrie naar de flanken kijkt.
De uitdrijving fase
Wanneer de baarmoedermond opengaat komt de waterblaas in het geboorte kanaal en zorgt voor meer oprekking. De waterblaas klapt door drukking in de vagina. Op dat moment gaat de merrie plassen waar geen einde aan lijkt te komen. Als de waterblaas in geklapt gaat de merrie liggen zodat de benen en het hoofd niet vast komt te zitten. De geboorte gebeurt nu heel snel. In de meeste gevallen is het veulen in 20 minuten geboren.
De nageboorte
Als het veulen is geboren komt de fase van de nageboorte. Meestal komt binnen een uur na de bevalling de nageboorte. Als deze eruit is gekomen kan je deze het beste bewaren voor de dierenarts deze kan kijken of die compleet is. Als het langer duurt dan 3 uur voordat die komt kunt u het beste de dierenarts bellen. Ga er niet zelf aan trekken of doorknippen als hij er nog niet uit is. Door eraan te trekken kan je een inwendige bloeding geven en met het doorknippen het andere stuk kan dan in de baarmoeder terug glijden en dan ben je hem kwijt. Blijf er dus echt vanaf tot dat de hele placenta uit het paard is.
Dit is een 3D filmpje waar nog een keer het geboorte proces word uitgelegd https://youtu.be/YtnRlHwTf58
nazorg
Houdt de merrie en het veulen goed in de gaten dat de merrie bijvoorbeeld het veulen niet afstoot. maar laat ze verder veel met rust en laat ze bijkomen van de bevalling. Bij de nazorg van paarden hoef je niet veel te doen omdat de merrie zelf veel doet om het veulen te onderhouden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb